Geschiedenis VVZ vanaf 1985

De schipper is een vrouw 

Tijdens een droogzeildag van de damessectie KNWV (het huidige Watersportverbond) in maart 1985 is het initiatief ontstaan meer vrouwen te laten kennismaken met het zeezeilen en het opbouwen van een goede participatie aan zowel nationale als internationale wedstrijden. Destijds was het niet gebruikelijk dat vrouwen zelf het roer in handen hadden op een zeilboot, laat staan dat vrouwen meededen aan zeilwedstrijden.

Meteen werd de daad bij het woord gevoegd en door een spontaan opgericht comité werd een driedaagse tocht georganiseerd langs de Nederlandse en Belgische kust op 8 bekende Admiralcuppers ‘bemand’ met 110 vrouwen.

Ook een jaar later werd, onder het motto DE SCHIPPER IS EEN VROUW, een evenement met Admiralcuppers gehouden.

In de winter kwamen de dames bij elkaar om kennis en informatie over zeiltheorie en –tactiek uit te wisselen, en natuurlijk om zeilafspraken te maken voor het vaarseizoen. Zo ontstond van lieverlee een bloeiende vereniging die op 14 november 1986 in Amsterdam officieel werd opgericht.

We zijn inmiddels 39 jaar verder. Wat is er zoal gebeurd in die tijd?

We zeilen niet meer regelmatig op grote wedstrijdschepen, daar zit tegenwoordig betaalde bemanning op, maar we zeilen op onze eigen schepen, of huren schepen, zowel recreatief als in competitief verband, altijd met het doel zeilsters te stimuleren zich te ontwikkelen tot een bekwaam zeiler en schipper.

We zijn trots dat er heel veel leden zijn die in hun VVZ-jaren steeds beter en zelfstandiger zijn gaan varen.