Header   tekst 2
Publicaties

Openbotenweekend Fryslan (16 deelnemers)

Geplaatst op 24-05-2019  -  Categorie: Openbaar  -  Auteur: Redactie

Weekendje zeilen zoals zeilen bedoeld was

Met wat kunst- en vliegwerk werd vrijdag 24 mei de VVZ-vlag gehesen naast ons onderkomen voor het weekend Open Boten Zeilen Friesland: het voormalig binnenvaartschip De Vios. Voorgoed afgemeerd in een heel gezellig klein haventje aan een doorgaande vaart tussen de Langweerder Wielen en het Sneekermeer.

 

Vrijdagavond met z’n zestienen (!) rond een gezellig vuur in de buitenhaard op het grasveld, lekker bijkletsen en kennismaken (er waren maar liefst 4 nieuwe leden bij).


Zaterdag,werden we vroeg gewekt door maar liefst 170 valken die door de sloot kwamen en meededen aan de BRIOS race. We hebben ze flink aangemoedigd, vooral ons lid Janneke, die dapper peddelend voorbijkwam met haar vrouwenboot. Er stond namelijk niet veel wind. Voor ons rond tien uur een prima start van het zeilweekend. Even kijken hoe het ook alweer allemaal moest, hier en daar wat kleine mankementjes aan de boten repareren en al met al een dag heerlijk rustig gezeild. De laatste boot kwam rond half 8 binnen… ‘het was zo mooi op het water, we bleven nog even!’


Zondags was het andere koek, een dikke 4/5! Een tweede rif in het zeil en gaan! Kruisend het slootje uit, bij de brug de mast omlaag en dan het Tjeukemeer op. Flink ‘houwen en keren’ zoals ze in Friesland zeggen. Maar voor wie niet bang is voor wat buiswater een heerlijke zeildag. Terug door de slootjes voor de wind, hangen in het grootzeil of op het fokje.

 

We hebben gezeild, en hoe! We hebben gelachen, en hoe! En we hebben een topweekend gehad. De Vios is alweer gereserveerd voor volgend jaar en zo’n weekend… dat mag je gewoon niet missen! Tot 2020.

(met dank aan Alies voor het uitlenen van haar valk)

www.rufus.nl (voor wie vast een voorproefje wil)