Header   tekst 2

Een nieuw zeilseizoen vol plezier, leerzame tochten en nieuwe vriendschappen

 
 

Zeeland weekend (30 deelnemers)

Geplaatst op 14-06-2019  -  Categorie: Openbaar  -  Auteur: Yvonne Meijer

Joke Bosman, Ada Snaaijer en Gon Voorham organiseerden dit voorjaar het Zeelandweekend, een jaarlijks evenement waar iedereen zich voor kan aanmelden.

Vrijdag: Er zijn voldoende leden die hun eigen schip willen inzetten en dus wordt er naar jachthaven Bruinisse gevaren vanuit Hellevoetsluis, St Annaland, Willemstad, Numansdorp, de Heen, Heijningen, Herkingen en zelfs vanuit Enkhuizen (Anne-Marie ging in drie dagen naar Willemstad, wisselde daar bemanning en ging door naar Bruinisse); Maira had motorpech en komt met huurboot. Negen boten, dertig deelnemers; een recordaantal!
Voor mij is het de allereerste keer dat ik op eigen boot schipper ben en ik word bijgestaan door twee zeer ervaren zeilsters, Joke B & Joke B die mij veel leren en met wie het supertof is.
Het is al meteen heel gezellig op ‘onze’ steiger; het kommetje naast het gebouw van de havenmeester waar we met zijn allen aangemeerd zijn. Leuk om kennis te maken met zo’n diverse groep zeilsters. Zoveel verhalen, zoveel mooie mensen.
Interessant om te ontdekken wat ieder van ons drijft, waar we vandaan komen en waarom je lid bent van deze vereniging.
Ik bedenk dat wat we gemeen hebben niet alleen de liefde voor het zeilen is en voor de natuur. Dit is ook een club mensen die ruimte laat aan anderen, die zelf ook vrij wil zijn om eigen keuzes te maken; de een wil gewoon lekker op het water zijn; de ander wil kennis delen en weer anderen willen vooral leren en (nog) beter of zelfstandig leren zeilen. We zijn allemaal levensgenieters. Het feedbacken gebeurt op een prettige manier: duidelijk, direct; niet op de persoon en altijd vanuit de beste bedoeling. (Zo ontvang ik een What’sappje terwijl ik aan het sturen ben: “Hoi. Heb je je kegel opgehangen nu je je motor aanhebt en grootzeil op? ?”)
Ook voor een steigerborrel is gezorgd; geen wonder dat het voor sommigen een beetje later wordt.

Zaterdag: De weersverwachtingen zijn wisselend; dik wolkendek op vrijdag; zon bij het palaver op zaterdag maar zeilpak aan bij vertrek om vervolgens weg te smelten in Brouwershaven waar in de oude haven de passantensteiger voor ons gereserveerd is. Weinig wind, jammer genoeg. De zon en prachtig Grevelingen maken veel goed, gelukkig. Bruinvis spotten lukte niet, maar sommigen zien wel zeehondjes of maken kennis met Karel, de via Facebook beroemde zeemeeuw die altijd in de buurt van Veermansplaat en Stampersplaat aan boord vliegt en uit je hand eet. Onderweg worden de opdrachten en vragenlijst ingevuld en het logboek. Kennis van het vaargebied, regelgeving en algemene vaarkennis kunnen we nu laten zien.

Om 20:00 uur wordt een heerlijk diner geserveerd in de Sailor’s Inn met prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en indrukwekkend mooie ondergaande zon. Een gezellige avond samen en prijsjes voor de winnaars.

Zondag: Ontbijt in de zon; praatje maken met buren aan de steiger. Nog even cappuccino halen in de supermarkt. Afscheid nemen van elkaar, afspraken maken, en iedereen gaat op een eigen gekozen tijdstip weer richting huis. De wind is stevig aangewakkerd en dus is het met wind tegen van lagerwal wegvaren. Er kan heerlijk gezeild worden op de weg terug. Aan de vrolijke gezichten op de laatste dag te zien was het een zeer geslaagd weekend. Dankjewel Joke, Ada, Gon!