VVZ Oefendagen

Een VVZ oefendag is een zeildag op de boot van een VVZ lid (schipper) waarin met elkaar diverse zeilhandelingen worden geoefend. Denk aan vaardigheden als bijliggen, aanleggen op een boei, gijpen, man over boord-manoeuvre, ankeren, navigeren, een sluis passeren, knopen leggen en marifoongebruik. Alles om beter en zelfstandiger te leren zeilen, en om van en met elkaar te leren.

Voor vertrek kan de opstapper aangeven wat zij graag wil oefenen. Datgene dat kan worden geoefend is natuurlijk  afhankelijk van de weersomstandigheden, ligplaats en mogelijkheden van schipper, bemanning en boot. Een veel gevraagde oefening van opstappers is het motor manoeuvreren. Vanwege de risico’s op schade wordt dit meestal niet geoefend op oefendagen, je kunt hiervoor terecht bij een zeilschool. De schipper van de boot waarop je bent ingedeeld bepaalt wat er wel/niet mogelijk is op haar boot. Vanaf windkracht 6Bft wordt er niet uitgevaren onder VVZ vlag. Bij twijfel bepaalt de schipper of er kan worden uitgevaren. 

Aanmelding  
In de periode maart – april inventariseert de coördinator oefendagen welke schippers met boot zich beschikbaar willen stellen voor de oefendagen. Daarna wordt het aanbod van oefendagen per e-mail bekend gemaakt aan de leden en kun je je voor een deadline opgeven. Vervolgens maakt de coördinator een zo eerlijk mogelijke indeling op basis van datumvoorkeur, beschikbaarheid en zeilniveau. De indeling wordt samen met alle huishoudelijke mededelingen aan de schippers en opstappers wordt gestuurd. Daarna ligt de organisatie van de oefendag bij de schipper/booteigenaar die ca. twee weken voor de betreffende dag contact zoekt met de opstappers.

Aanmelden = deelnemen
Wanneer je bent ingedeeld voor een oefendag wordt er gerekend op je aanwezigheid. De schipper maakt er tijd voor en rekent op je komst. Het komt helaas vaak voor dat er last-minute wordt afgemeld. Wanneer je (te) kort van te voren afmeldt, kan je plaats niet worden opgevuld door iemand anders. Afmelden is daarom ongewenst. Met klem verzoeken we om wanneer afmelden echt nodig is, dit tijdig te doen.

Voor (nieuwe) schippers
Wanneer je je boot wilt inzetten voor een VVZ-oefendag kan je zelf de datum bepalen. Samen met je opstappers maak je er een leuke en zinvolle dag van. Vind je het spannend om je boot in te zetten en/of met (mogelijk) onbekende opstappers te varen? Dan kan je vragen om een ervaren schipper erbij. Er is een aantal zeer ervaren schippers die graag een keer met je meevaart. Neem hierover even contact op met de coördinator oefendagen, zij denkt graag met je mee.

Tips voor opstappers
Om zoveel mogelijk te leren raden we je als opstapper aan om voorafgaand aan de oefendag na te denken over de zeilvaardigheden die je wilt ontwikkelen. Je kunt hiervoor de oefenmodules en het passe-partout gebruiken.

Oefenmodules

Op de VVZ-website staan een aantal oefenmodules uitgewerkt bijvoorbeeld de oefenmodule tochtvoorbereiding en -planning. Je kunt deze oefenmodules vinden via het tabblad LedenMijn VVZBestanden. Verder is het handig om voordat jullie uitvaren met elkaar te bespreken wat jullie willen oefenen en de oefeningen in theorie door te nemen.  

Passe-partouts

De VVZ heeft in het kader van de regie over eigen competenties een passe-partout ontwikkeld, een aftekenboekje met basishandelingen op verschillende gebieden. Daarin kan je je eigen vorderingen bijhouden. Het bestuur hecht aan het gebruik van de passe-partouts tijdens de oefendagen, zodat vooraf per deelnemer concrete en persoonlijke doelstellingen kunnen worden vastgesteld. Het aftekenboekje (passe-partout) kan je aanvragen bij onze secretaris

Contactgegevens vind je op deze pagina als je als lid bent ingelogd